sigla Centrul de Control al Anticoagularii Orale
Cabinetul din Policlinica MedPlus, tel: 021.434.02.20
Dr. Catalina Diaconu, Tel: 0721.635.653
Dr. Octavian Pirvu. Tel: 0722.348.376

Instrucţiuni pentru pacientul care se află sub tratament anticoagulant oral de durată

La indicaţia medicului dumneavoastră vă aflaţi sub tratament cu o categorie de medicamente denumite anticoagulante orale pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest tratament se face cu acenocumarol (denumirea ştiinţifică a substanţei), sub forma preparatelor Trombostop (care conţine 2 mg acenocumarol într-o tabletă) sau Sintrom (care conţine 4 mg acenocumarol într-o tabletă). Tratamentul cu anticoagulante orale are rolul de a scădea coagulabilitatea sângelui şi de a împiedica astfel formarea nedorită de cheaguri (trombi) la nivelul inimii sau al vaselor mari de sânge. Dacă apar, aceştia împiedică funcţionarea normală a organului respectiv, pot duce la apariţia unor complicaţii sau pot determina chiar moarte. Pe de altă parte, însă, scăderea coagulabilităţii sângelui creşte riscul de sângerare.

Pentru verificarea eficacităţii (împiedicarea formării trombilor) şi a siguranţei (risc minim de sângerare) tratamentului cu anticoagulante orale există analize specifice de sânge, grupate sub denumirea de coagulogramă. Dintre testele cuprinse în coagulogramă, cel mai important pentru conducerea tratamentului este INR (exprimat printr-o cifră urmată de 2 zecimale, de ex. 2,41), dar sunt utile şi timpul de protrombină (sau timpul Quick, exprimat în secunde şi comparat cu un timp martor) şi activitatea de protrombină (exprimată în procente). În funcţie de valoarea INR (sau a celorlalţi parametri) medicul dumneavoastră va modifica doza de anticoagulant oral pentru a o adapta cerinţelor de eficienţă şi siguranţă ale tratamentului.

Este preferabil ca acelaşi medic să urmărească toate determinările coagulogramei dumneavoastră. Acesta vă va informa despre data când trebuie făcută prima coagulogramă. În funcţie de rezultatul coagulogramei medicul dumneavoastră vă va comunica doza de medicament pe care trebuie să o luaţi de atunci înainte, precum şi data următoarei coagulograme. La începutul tratamentului, până la găsirea dozei optime, este posibil să fie necesare determinări ale coagulogramei repetate la intervale scurte de timp. Ulterior este necesară efectuarea coagulogramei la intervale mai mari de timp (dar nu peste 30 de zile), şi aceasta deoarece activitatea anticoagulantelor orale poate fi influenţată de un număr mare de factori, astfel încât doza să devină fie insuficientă, fie prea mare.

Neefectuarea la timp a coagulogramei face să vă expuneţi la un risc mare de complicaţii, determinate de coagulabilitatea fie prea mică (cu formare de trombi), fie prea mare (cu risc de sângerare). Pentru evitarea neplăcerilor, în timpul tratamentului cu anticoagulante orale:

  1. Respectaţi cu stricteţe doza de anticoagulant şi orarul de administrare al acestuia. Este foarte importantă luarea tabletelor la o oră fixă, indiferent de orarul meselor sau de administrarea altor medicamente. Sunt admise mici abateri de orar, dacă sunt rare.
  2. Respectaţi intervalul de timp pentru efectuarea coagulogramei;
  3. Consultaţi-vă medicul dacă observaţi:
    • urina de culoare roşie (ca vinul), sau
    • scaunul de culoare neagră, lucios şi moale (ca păcura), sau
    • lichidul de vomă cu aspectul zaţului de cafea, sau
    • vânătăi care apar pe piele fără să vă fi lovit.
  4. În cazul oricăreia dintre aceste situaţii NU mai luaţi tratamentul anticoagulant. Dacă nu vă puteţi anunţa medicul imediat, prezentaţi-vă urgent la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
  5. Sângerările nazale ca şi cele gingivale în timpul periajului dentar sunt relativ frecvente şi nu impun măsuri de urgenţă
  6. Evitaţi utilizarea obiectelor care vă pot răni şi practicarea activităţilor fizice violente;
  7. În caz de tăieturi sau înţepări uşoare, comprimaţi zona (apăsaţi) un timp mai lung;
  8. În caz de prezentare la orice alt medic (în România sau în străinătate), dar mai ales la stomatolog, informaţi-l pe acesta despre tratamentul pe care îl urmaţi;
  9. NU sunt permise injecţiile intramusculare sau infiltraţiile (risc mare de hematom local).
  10. Nu asociaţi din proprie iniţiativă la tratamentul cu Sintrom alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare (de exemplu, Aspirina); consultaţi-vă medicul ori de câte ori schema dvs. de tratament este modificată.
  11. Anunţaţi imediat medicul care se ocupă de controlul anticoagulării sau medicul de familie în caz de sângerare de orice fel sau înaintea unei internări în vederea efectuării unei proceduri intervenţionale sau chirurgicale (operaţii, intervenţii mari stomatologice, etc).

Ce trebuie făcut pentru controlul optim al coagulării?

Pasul 1: Inscrierea în evidenţă. Inscrieţi-vă pentru supraveghere la un medic sau, mai bine, la un centru specializat pentru anticoagularea orală. NU uitaţi că o bună supraveghere a anticoagulării dumneavoastră vă permite să beneficiaţi la maximum de acest tratament cu un risc de sângerare cât mai mic. Pentru aceasta prezentaţi-vă cât mai curând după iniţierea anticoagulării pentru luarea în evidenţă!

Pasul 2: Efectuarea coagulogramei Efectuaţi coagulograma la un laborator specializat (preferabil de fiecare dată la acelaşi) la data prestabilită; momentul optim pentru recoltarea probei de sânge este înainte şi cât mai aproape de momentul zilei în care trebuie să luaţi tableta de Sintrom. NOTATI cu atenţie ORA recoltării, deoarece unele laboaratoare nu fac acest lucru.

Recomandăm ca doza de Sintrom să fie luată totdeauna în jurul orei 10:00., la distanţă de celelalte prize de medicamente şi de mese.

În ziua recoltării probei de sânge pentru coagulogramă veţi lua doza de Sintrom corespunzătoare zilei respective din schema prescrisă la vizita precedentă.

Pasul 3: Comunicarea valorii INR Comunicaţi cât mai repede posibil rezultatul coagulogramei (valoarea INR) medicului dvs sau centrului de anticoagulare care se ocupă de aceasta.

Pasul 4: Stabilirea noii scheme de anticoagulare Contactaţi din nou telefonic sau direct medicul sau Centrul de Control al Anticoagulării Orale (pentru acesta din urmă: joia, între orele 15:00 şi 17:00,) fiind pregătit(ă) pentru a nota noua schemă de tratament cu Sintrom precum şi data la care vi se va solicita repetarea coagulării; pentru uşurinţa dvs., veţi primi un Carnet special unde dvs. (sau medicul dvs.) veţi (va) înscrie datele de mai sus

Pentru orice nelămuriri, apelaţi medicul care se ocupă de dumneavostră.

N.B.: Un tratament anticoagulant corect presupune o adaptare individualizată a dozelor de medicament pentru fiecare pacient în parte. Cunoaşterea cât mai exactă de câtre medicul dvs a dozelor de Sintrom şi a orelor la care aţi luat tabletele în fiecare zi precum şi ora recoltării probei de sânge pentru coagulogramă îl ajută pe acesta la stabilirea cât mai precisă a dozei de medicament de care aveţi nevoie. Notaţi, aşadar, cât mai exact cu putinţă şi comunicaţi medicului dvs aceste informaţii!

Centrul de Control al Anticoagulării Orale MED PLUS este printre puţinele centre specializate de acest fel din ţară şi vă stă la dispoziţie cu asistenţă medicală specializată în controlul anticoagulării bazat pe programe computerizate de simulare.

Pacienţii înscrişi în evidenţele acestui Centru mai beneficiază de:

  • consultanţă cu medicul de altă specialitate în caz de intervenţii chirurgicale sau de altă natură în privinţa suprimării sau înlocuirii corespunzătoare a anticoagulantului oral perioperator.
  • consultanţă telefonică privind atitudinea imediată a pacientului în caz de sângerări de orice fel
  • avizarea pacienţilor pentru efectuarea coagulogramei atunci când pacientul nu se prezintă conform programărilor anterioare.

Programul de consultaţii este joia, între orele 15 şi 17.


(c) 2006 Octavian Pirvu