sigla Centrul de Control al Anticoagularii Orale
Cabinetul din Policlinica MedPlus, tel: 021.434.02.20
Dr. Catalina Diaconu, Tel: 0721.635.653
Dr. Octavian Pirvu. Tel: 0722.348.376

Intrebările dvs.

Postaţi întrebarea dvs mai jos. În cel mai scurt timp veţi primi un răspuns la adresa indicată de dvs.

Numele dvs:
e-mail:
Întrebare:

I: De ce trebuie controlată aşa de des coagularea sângelui?
R: Din cauza variabilităţii foarte mari şi greu predictibile a metabolismului anticoagulantelor orale în organism, activitatea lor asupra coagulării sângelui poate varia în limite largi şi fără ca dvs. să simţiţi în vreun fel aceste modificări; în cazul în care scăderea coagulării sângelui devine excesivă există risc mare de sângerări (uneori severe, chiar mortale) iar atunci când coagularea devine insuficientă, există risc de formare de cheaguri de sânge în inimă sau vasele de sânge din care fragmente pot ajunge în creier, plămân sau alte organe generând în acest fel accidente vasculare. Nu există, deocamdată, altă metodă de a ţine sub control nivelul coagulării sângelui aşa cum este dorit de către medicul dvs decât verificând periodic, la maxim 1 lună interval coagularea sângelui (prin valoarea INR)

I: Ce trebuie să fac pentru a fi supravegheat de centrul dvs?
R: Trebuie, în primul rând, ca medicul care a indicat necesitatea tratamentului anticoagulant oral (cu Sintrom sau Trombostop) pe termen lung sau medicul dvs. de familie să completeze şi să trimită (prin fax, e-mail sau prin intermediul dvs) un Bilet de Trimitere. Acesta poate fi procurat de la Centrul de Control al Anticoagulării orale sau poate fi descărcat de pe pagina de internet www.anticoagulare.punct.info. După sosirea lui la Centru dvs dvs. vi se va solicita completarea unui formular de înscriere în care sunt prezentate şi condiţiile de funcţionare a Centrului. După ce ati semnat acest formular (veti primi un exemplar al lui) supravegherea dvs intra in grija Centrului pe termen nelimitat sau până la solicitarea dvs. pentru mai multe informaţii, vedeţi Termeni şi Condiţii.

I: Ce se întâmplă dacă nu mai doresc să fiu controlat de Centru?
R: Supravegherea anticoagulării dvs. de către Centru încetează automat în cazul în care nu mai contactaţi medicul şi nici acesta nu vă mai poate contacta 3 luni consecutiv sau atunci când dvs. solicitaţi acest lucru

I: Am vreo obligaţie faţă de Centrul dvs. în cazul în care mă răzgândesc să mai particip?
R: Nu, nu aveţi nici o obligaţie în acest caz, relaţia dintre dvs. şi medicul Centrului putând continua pe alte planuri, dacă doriţi.

I: Este grav faptul că nu am putut verifica coagulograma la data solicitată de medic şi am efectuat-o abia peste 2 spătămâni?
R: Un interval mai lung de o lună între verificările coagulogramei vă expune unui risc de evenimente nedorite dat fiind posibilitatea ca, deşi bine controlată până atunci, anticoagularea dvs. să devină fie insuficientă fie excesivă. In cazul în care până atunci valorile INR au fost în limitele dorite de medic, această întârziere nu este atât de gravă precum în cazul în care acea verificare pe care nu aţi putut-o efectua la timp urma unei modificări de doză de anticoagulant.

I: La ce oră din zi este recomandat să iau pastila de Sintrom?
R: Noi recomandăm ca priza de Sintrom să fie administrată la ora 10 dimineaţa, în acest fel fiind la distanţă de orele de masă şi de alte prize de medicamente. In principiu, Sintrom (sau alt anticoagulant oral) poate fi administrat la orice oră din zi cu specificarea că este recomandabil ca ora administrării să fie aproximativ aceeaşi în fiecare zi. Motivul recomandării noastre pentru priza de la ora 10 ţine şi de faptul că majoritatea măsurătorilor INR se efectuează dimineaţa şi, în acest caz, valoarea INR reflectă minimumul anticoagulării dvs.

I: Ce fac dacă sub tratamentul cu Sintrom am zilnic sângerări gingivale şi între periajele dentare? Cât de grav este aceasta?
R: Nu este grav deloc. Puteţi ignora aceste evenimente dacă sângerarea este redusă cantitativ (câţiva stropi).


(c) 2006 Octavian Pirvu