anticoagulare.punct.info
informații generale pentru pacienți

Ce este tratamentul anticoagulant oral

Sângele circulă prin vasele de sânge (artere și vene), fiind în mod normal lichid. Dacă ne rănim, sângele va curge în afara vaselor, și/sau a corpului, fenomen numit sângerare (sau hemoragie).

Din fericire, la omul sănătos, sângerarea încetează destul de repede, deoarece sângele se încheagă, adică formează un coagul. Altfel spus, sângele normal are proprietatea de a se coagula când nu mai se mai află în interiorul unor vase de sânge normale.

La omul sănătos sângele nu se coagulează niciodată în interiorul arterelor sau venelor, dar în unele boli apare acest risc. Coagularea sângelui în vas poate avea consecințe serioase, uneori fatale.

Medicamentele anticoagulante schimba compoziția chimică a sângelui astfel încât acesta să se coaguleze mai greu (mai încet).

Unele se administrează oral, altele injectabil. Acestea din urmă își încep acțiunea imediat și au și alte avantaje, dar nu se pot administra decât pentru perioade scurte de timp.

Când se prescrie tratamentul anticoagulant

În bolile în care riscul de coagulare spontană a sângelui în interiorul vaselor este mare, șansele de supraviețuire și de evitare a unor infirmități sau a unor suferințe importante sunt crescute foarte mult dacă se reduce capacitatea sângelui de a se coagula.

În aceste situații, medicul va prescrie un tratament anticoagulant. Dacă trebuie administrat pe o durată mai îndelungată (de câteva zile), pentru tratament se vor folosi anticoagulante orale.

Cât de mult trebuie redusă capacitatea sângelui de a se coagula

Capacitatea sângelui de a se coagula se măsoară prin viteza de coagulare și se exprima prin analiza numită INR (de la `International Normalised Ratio').

La omul sănătos, INR este 1.

Sub tratament anticoagulant corect condus, INR poate fi de exemplu de 2.5. Aceasta înseamnă că, în condiții standardizate, sângelui acelei persoane îi va trebuie de 2.5 ori mai mult timp să se coaguleze (de exemplu, îi va lua 30 de secunde în loc de 12).

În funcție de boală, tratamentul anticoagulant oral poate fi administrat pentru atingerea unui INR de 2-3, sau de 3-4, sau de 3.5-4.5.

Există riscuri legate de acest tratament?

Da. Dacă sângele se închează mai greu, atunci orice rănire va fi urmată de o sângerare mai importantă. De asemenea, orice hemoragie internă, cauzată de vreo altă boală (cum ar fi ulcer gastroduodenal) va fi mai severă la pacientul anticoagulat.

Datorită acestor riscuri, tratamentul se indică de către medic doar atunci când riscul lăsării sângelui în starea de coagulabilitate normală este mult mai mare.

Riscul de sângerare abundentă este proporțional cu valoarea INR, adică proporțional cu scăderea capacității sângelui de a se coagula.

În același timp, trebuie evitat riscul de coagulare intravasculară sau intracardiacă, asociat bolii pentru care a fost administrat tratamentul. Din această cauză pentru fiecare caz (pacient) în parte, medicul identifică un interval optim în care trebuie menținut INR.

Ce puteți face pentru a reduce aceste riscuri?

Majoritatea pacienților care primesc tratament anticoagulant reușesc să ducă o viața normală, mult mai îndelungată și mai bună decât dacă nu ar lua acest tratament.

Acest obiectiv, în general accesibil, necesită însă anumite măsuri pentru controlarea tratamentului, măsuri care nu pot fi luate fără participarea activă a pacientului.

Aceste măsuri sunt relativ numeroase, dar simple:

  • respectați cu strictețe schema de tratament prescrisă:
    • medicamentul anticoagulant trebuie luat exact în doza și la momentul indicat, în general pe stomacul gol, separat de alte medicamente (la cel puțin o oră inainte sau după administrarea altor medicamente);
    • dacă ați uitat o doză este mai bine să o luați mai tarziu decât să n-o luați deloc, chiar în condiții suboptime (pe stomacul plin, odată cu alte medicamente, etc).
  • Întrucât reactivitatea organismului dumneavoastră la tratament poate să se schimbe în timp, cel puțin o dată pe lună trebuie să controlați valoarea INR; dacă aceasta nu este optimă medicul va reajusta regimul de administrare;

    Ideal, medicul la care vă prezentați trebuie să fie familiar cu cazul dumneavoastră și cu istoricul tratamentului anticoagulant pe care îl urmați.

  • Evitați traumatismele sau alte cauze de sângerare; sunteți mai susceptibil la hemoragii decât erați pe vremea când nu luați tratament anticoagulant!
  • Informați orice cadru medical la care vă prezentați pentru orice motiv că sunteți sub tratament anticoagulant;
  • Urmăriți-vă starea de sănătate și in special încercați să identificați imediat orice hemoragie; acestea se pot manifesta și prin:
    • echimoze (vânătăi) întinse sau hematoame (proeminențe nou apărute, eventual de culoare vineție);
    • schimbarea culorii urinii în roșu sau cafeniu;
    • sânge roșu în scaun sau scaun de consistență moale negru lucios, ca păcura (melenă, adică scaun care conține sânge digerat);
    • vărsături cu sânge sau cu aspect de zaț de cafea;
    • o paloare neobișnuită, cel puțin a feței și a palmelor, tensiune neobișnuit de scăzută, puls crescut;
    În astfel de cazuri este important să vă prezentați de urgență la spital. În general se pot lua măsuri pentru limitarea hemoragiei sau a consecințelor acesteia.

    Mici hemoragii din gingii la periajul dentar, pe de altă parte, nu constituie motiv de îngrijorare. De asemenea nu trebuie să vă îngrijoreze hemoragii mici (mai puțin de o cană de sânge) din traumatisme minore (de exemplu înțepături) dacă au încetat în cele din urmă.

Cabinete specializate de control al tratamentului anticoagulant oral

În cele mai multe țări, tratamentul anticoagulant oral este monitorizat în servicii specializate numite centre sau cabinete de control al tratamentului anticoagulant oral. Controlul în astfel de centre poate reduce incidența reacțiilor adverse la tratament de două până la trei ori.

În România funcționeaza:

  • un centru pilot la Spitalul Universitar București, orientat în principal spre cercetarea dinamicii INR și variabilității răspunsului la tratament prin modelarea computerizată a mecanismului de acțiune a anticoagulantelor orale;
  • un cabinet în cadrul Serviciului Ambulator al Spitalului Universitar București;
  • un cabinet de anticoagulare în cadrul Policlinicii MedPlus.